انواع زبان های طراحی سایت
این روزها همه شغلها و کسبوکارها در حال تبدیلشدن به وضعیت و حالت آنلاین است، بنابراین هر کسبوکاری در مقطعی از پروسه راهاندازی خود به خدمات طراحی و توسعه وب نیاز دارد. طوری که امروزه مردم نمیتوانند زندگی خود را بدون فناوری تصور کنند و اینترنت و زبانهای برنامهنویسی در حال تبدیلشدن به مهمترین ابزار برای توسعه این سیستمها هستند. در صورت آشنایی با چگونگی توسعه وب، شما خودتان خواهید توانست بهترین وبسایت مربوط به شغل خود را طراحی نمایید.
نقش برنامه نویسی در طراحی سایت چیست؟
در جهان نوین امروز، برنامه نویسی برای طراحی سایت، به منظور ایجاد بستری برای افزایش درآمد، لازمه هر کسب و کاری است. اما برای شروع باید بدانیم که برنامه نویسی چه کمکی به ساخت و طراحی سایت می کند؟
برنامه نویسی سایت، فرایند طراحی و ساخت سایتی قابل اجرا برای دستیابی به یک نتیجه مطلوب و خاص است. برنامه نویسی شامل اعمالی از قبیل تجزیه و تحلیل، ایجاد الگوریتم ها، پروفایل دقیق الگوریتم ها و مصرف منابع و اجرای الگوریتم ها به زبان برنامه نویسی است. هدف از برنامه نویسی، یافتن دنباله ای از دستورالعمل هایی است که عملکرد یک سیستم عامل پیچیده را به صورت خودکار انجام می دهد. معمولا اغلب افراد برای حل یک مشکلات و مسائل مربوط به برنامه نویسی برای طراحی سایت، نیاز به یک برنامه نویس متخصص و ماهر دارند، تا بتواند با توجه به انواع زبان های برنامه نویسی طراحی سایت، به آن ها کمک کند.
وظایف یک برنامه نویس طراح سایت در کنار کار ماهرانه خود، عبارت است از: تست سایت، حل مشکلات سایت، نگهداری کد منبع ، اجرای سیستم های ساخت و مدیریت مصنوعات مشتق شده مانند کد برنامه، امکانات سایت و … است.
یک سایت بدون برنامه نویس هوشمند و آپدیت شده، نمی تواند وجود داشته باشد. پس برنامه نویس به یک سایت، قدرت بیان می دهد تا اطلاعات مختلفی را در اختیار مخاطبان بگذارد.
برنامهنویسی طراحی سایت در واقع به فرایند کدنویسی برنامههای کاربردی که روی یک وب سرور اجرا میشود گفته میشود که افراد بسیاری میتوانند از طریق اینترنت به این اپلیکیشنها دسترسی داشته باشند و از خدمات آنها استفاده کنند. اکثر برنامههای کاربردی درصورتیکه در وبسایتها اجرا شوند میتوانند بهدرستی کار کنند مثلاً Gmail و Google Map نمونههایی از یک وب اپلیکیشن هستند که میتوان از طریق آنها ایمیل فرستاد یا مسیریابی کرد و بسیاری از خدماتی دیگری که میتوان از طریق برنامهنویسی وب آنها را در سایتها راهاندازی کرده و تنها با در اختیار داشتن یک مرورگر از آنها بهصورت آنلاین استفاده کرد. همه این امکانات و کارکردها از طریق برنامهنویسی طراحی سایت قابلیت اجراییشدن دارد.
زبان های برنامه نویسی برای طراحی سایت
برای افرادی که قصد دارند وارد حرفه طراحی سایت شوند بسیار حیاتی است که بدانند مهمترین زبان های برنامه نویسی که باید فرابگیرند کدامند ؟ و چه مراحل و فرایند هایی لازم است طی شود تا یک وب سایت طراحی شود.
همواره برای طراحی سایت مراحل خاصی را باید گذراند که این مراحل به شرح زیر می باشند:
- آنالیز نیازهای مشتری و کاربران
- تهیه یک طرح کلی از وب سایت و تطبیق آن با اصول علمی هدایت کاربر (UX)
- طراحی قسمت گرافیکی سایت (UI) توسط طراح
- تبدیل صفحات طراحی شده به HTML و CSS
- تولید سیستم مدیریت محتوا بر اساس نیازهای مشتری
- کد نویسی سایت یا همان طراحی سایت داینامیک
برای طراحی سایت استاتیک تنها کافی است تا 3 مرحله اول از مراحل ذکر شده بالا را گذراند.
قبل از شروع پروژه طراحی سایت ابتدا نیازهای خود را از وب سایت مورد نظر تحلیل نموده تا طبق آن بتوان بهترین گزینه زبان برنامه نویسی را جهت طراحی وب سایت انتخاب نمود .
طراح سایت همانند یک معمار است.وظیفه طراحی سایت و ساختار اصلی آن بر عهده طراح آن است و این افراد به طور کلی به دو بخش تقسیم میشوند :
frontend developer:
یعنی طراحی قسمت های ظاهری وب سایت که با استفاده ازhtml , java , css انجام می شود
backend developer:
که همان طراح استخوانبندی سایت مانند بانک های اطلاعاتی , محل های نگهداری فایل ها و اطلاعات کاربران که با زبانهای Php Asp, Ruby, Python,و… برنامه نویسی می شوند.
همچنین گروهی از افرا د وجود دارند که هر 2 قسمت یعنی چارچوب سایت و قسمت ظاهری یا همان UI آن را خودشان طراحی می کنند که به آنها Full stack Developer گفته میشود.
زبان های نشان گذاری و زبان های برنامه نویسی در طراحی سایت
1-HTML (HyperText Markup Language)
HTML در حقیقت یک زبان برنامه نویسی محسوب نمی شود و اصلاحا به آن زبان نشان گذاری یا (Markup) گفته می شود که در سال ۱۹۹۰ تولید شد و برای طراحی سایت های بسیار ساده مورد استفاده قرار گرفت تا در سال ۱۹۹۱ اولین سایت اینترنتی به وسیله Tim Berners Lee توسط HTML نوشته شد و امکانات بیشتری به آن به مرور زمان اضافه گردید و با عرضه شدن نسخه ۵ از این زبان در سال ۲۰۱۰ با نام HTML5 تغییرات ساختاری در طراحی سایت اتفاق افتاد و آغاز طراحی سایت واکنش گرا از همین سال بوجود آمد .
در پروسه بهینه سازی سایت ، یکی از عوامل مهم ، واکنشگرا بودن سایت است که در تمامی دیوایس ها بتوان از سایت طراحی شده براحتی استفاده نمود .
2-CSS (Cascading Style Sheets)
CSS یا Cascade Style Sheets نیز مانند HTML زبان برنامه نویسی محسوب نمی شود و یک Markup است که همراه با HTML و برای طراحی بخش های گرافیکی و ظاهری سایت مورد استفاده قرار می گیرد این Markup توسط کنسرسیوم بین المللی شبکه جهانی وب یا همان W3C برای غلبه بر مشکلاتی که با استفاده از HTML بوجود آمده است پیشنهاد داده شد. عملا CSS کننده HTML بوده و سعی در پر کردن نقاط ضعف و خلاء های آن دارد.
با Css شما قادر خواهید بود تا سبک طراحی صفحات وب سایت را یکبار تعریف کرده و آن را به صفحات وب سایتتان اعمال نمایید.
تصور کنید که سایت شما شامل 100 صفحه بوده و شما آنها را تماما آن را HTML نوشته اید. بعد از یک هفته تصمیم گرفته اید تا فونت تمام کلمات را تغییر دهید. گفتن اینکه فونت تمام کلمات تغییر پیدا کند بسیار کار راحتی است و تنها یک جمله است. ولی آیا در عمل تغییر فونت 100 صفحه نیز به همان راحتی خواهد بود؟
جمله آخر اینکه، استفاده از CSS باعث زیباتر و تمییز تر شدن کدهای برنامه نویسی شما می شود، تغییرات آنی را سهل کرده و دید شما را بیشتر به طراحی معطوف می کند تا سر و کله زدن با کدهای برنامه نویسی.
سی اس اس هم به مرور زمان دستخوش تغییراتی شده است و در سال ۱۹۹۹ ورژن ۳ آن عرضه گردید . امروزه از سی اس اس در طراحی سایت به صورت گسترده ای استفاده می گردد و تقریبا سایتی وجود ندارد که استفاده از آن را تجربه نکرده باشد.
ضمنا در پروسه بهینه سازی سایت پیشنهاد میگردد که از استفاده از حالت ها (Style) در خود HTML خودداری کنید زیرا این عامل برای سئو سایت مناسب نیست و تاثیر منفی بر آن می گذارد.
طراحی سایت در نجف آباد
3-JavaScript
جاوا اسکریپت نیز برخلاف تصور بسیاری از افراد زبان برنامه نویسی به معنای اصلی آن به حساب نمی آید و درحقیقت زبان اسکریپت نویسی (scripting language) محسوب می شود که در مرتبه ای پایین تر از زبان برنامه نویسی (programming language) قرار می گیرد.جاوا اسکریپت برخلاف اسم آن محصول شرکت Sun Microsystem که زبان برنامه نویسی java را تولید کرد نیست.بلکه این اسکریپت توسط شرکت معروف Netscape طراحی شد و در نام اصلی آن در ابتدا LiveScript بود که بعدها به JavaScript تغییر یافت.از طریق این زبان اسکریپت نویسی جلوه های گرافیکی و ظاهری به وب سایت اضافه شد. برای مثال اسلایدر, تغییرات بدون پست بک سایت , افکت نوشته ها، جلوه های متحرک و تصاویر و امکاناتی از این دست که در زمان به بازار آمدن بسیار جذاب بود ولی امروزه استفاده از JavaScrip محدودتر از قبل شده است زیرا در پروسه بهینه سازی سایت ، بدلیل بالا بودن حجم برخی از کتابخانه های آن ، میزان لود اولیه سایت را بالا برده و برای سئو سایت مناسب نیست .
کدهای جاوا هم در فایلهای مجزایی با پسوند .js ذخیره شده و از طریق دستورات در صفحه فراخوانی میشود.
4- PHP: Hypertext Preprocessor
پیاچپی (PHP) یکی از پر طرفدارترین زبانهای اسکریپت نویسی متن باز (Open Source) است، که بیشتر برای طراحی برنامههای سرور ساید در طراحی سایت پویا (Dynamic) مورد استفاده قرار میگیرد.
زبان PHP در سال ۱۹۹۸ به بازار آمد و بنیانگذار آن آقای راسموس لردورف بود. نسخه های مختلف این زبان در طول زمان بوجود آمده که در حال حاضر ورژن ۵ از این زبان برنامه نویسی مورد استفاده قرار می گیرد و در هر ورژن امکانات جدیدی با آن اضافه شده است.
ساختار این زبان برنامه نویسی بسیار شبیه زبان سی (C) و زبان برنامهنویسی پرل (Perl) میباشد. شکل پذیری فوق العاده آن و نیز همگونی با اغلب بانکهای اطلاعاتی از قبیل MySQL قدرت آن را افزایش داده است.
مشهورترین نرمافزارهای تولید شده با زبان PHPعبارتاند از phpBB و SMF و Mambo و Joomla و PHPNuke و mybb و مدیاویکی.
سادگی استفاده از این زبان و شباهت آن به زبان سی و پرل (و از نسخه ۵ آن به جاوا) باعث شده که اغلب برنامه نویسان با تجربه در کوتاهترین زمان ممکن برنامههای کاملی را تولید کنند.
5-ASP: (Active Server Pages)
این زبان توسط شرکت مایکروسافت در سال ۱۹۹۳ ارائه شد و فقط بر روی سرویس های میزبانی وب ویندوز قابل اجرا می باشد.
ASP.Net یک پلتفرم ویژه ی توسعه ی طراحی وب بوده که یک مدل برنامه نویسی برای ساخت نرم افزار های تحت وب کارامد و قدرتمند برای PC همانند موبایل ها ارائه می دهد.
ASP.Net بخشی از بستر اجرای نرم افزار (platform) Microsoft.Net می باشد. اپلیکیشن های تحت ASP.Net کدهای کامپایل شده ای می باشند که از مولفه های (component) توسعه پذیر (extensible) و قابل استفاده ی مجدد موجود در.Net Framework استفاده می کند. این کدها می توانند از کلیه ی سلسله مراتب (hierarchy) کلاس ها در.Net Framework استفاده کنند.
کدهای نرم افزار ASP.Net می توانند به هرکدام از زبان های زیر نوشته شوند.
, Visual Basic.Net , Jscript , J# C#
ASP.Net برای تولید اپلیکیشن های تحت وب تعاملی و مبتنی بر داده یا همان داده محور از طریق اینترنت استفاده می شود، که شامل تعداد زیادی ابزار کنترلی (control) از قبیل تول باکس های متعدد جهت پیکربندی و دستکاری کد برای ایجاد صفحات HTML می باشد.
بصورت کلی در صورتی که قصد فراگیری فرایندهای مربوط به طراحی سایت ساده و ابتدایی را دارید یادگیری HTML ، CSS و JavaScript کاملا ضروری است.جهت طراحی وب سایت حرفه ای و طرحی سایت های داینامیک ، فروشگاه های اینترنتی و بطور کلی وب سایت های پیچیده نیاز به یاد گیری یک یا چند زبان برنامه نویسی (PHP- C# ASP.net) و همچنین کار با پایگاه های داده دارد.ضمنا برای اینکه بتوانید سایت هایی کاملا Responsive طراحی کنید باید با Bootstrapنیز آشنایی داشته باشید.علاوه بر اینها لازم است برنامه نویسان و طراحان سایت با اصول کلی و اولیه سئو و بهینه سازی سایت آشنایی داشته باشند تا هنگام طراحی سایت به این اصول توجه نموده و از ابتدا وب سایت هایی بهینه شده و منطبق بر استاندارهای موتورهای جستجو بزرگ(گوگل ، یاهو و بینگ) تولید نمایند.